МОНУ

МОН Україниpress@mon.gov.ua

Кому:garasymivschool@ukr.net

Вітаємо, колеги!

Сьогодні у нашому щотижневому листі читайте про зміни до правил карантину з 24 лютого, інтерактивний порадник “Школа в умовах пандемії”, онлайн-ресурси для вчителів іноземних мов та про інші важливі новини.

Тож до новин!

ПРАВИЛА КАРАНТИНУ: ЩО ЗМІНЮЄТЬСЯ ДЛЯ ЗАКЛАДІВ ОСВІТИ

З 24 лютого діятимуть оновлені правила карантину, запровадженого через COVID-19. Так, на території України встановлюється “жовтий” рівень епідемічної небезпеки, згідно з нормами якого забороняється:

відвідувати заклади освіти здобувачами, якщо на самоізоляції через контакт з пацієнтом із підтвердженим COVID-19 перебуває більш як 50% здобувачів та персоналу закладу;

проводити в закладах освіти масові заходи (вистави, свята, концерти) за участю здобувачів освіти з більш ніж однієї групи (класу) та за присутності глядачів (відвідувачів).

На території регіонів, для яких буде встановлено “червоний” рівень, додатково забороняється відвідування закладів освіти незалежно від форми власності її здобувачами, крім здобувачів закладів дошкільної освіти, спеціальних закладів освіти та учнів 1-4 класів закладів загальної середньої освіти.

Докладніше про це читайте за посиланням.

ІНТЕРАКТИВНИЙ ПОРАДНИК “ШКОЛА В УМОВАХ ПАНДЕМІЇ”

МОН спільно з Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) та за участі міжнародних партнерів із Центру SeeD розробили інтерактивний порадник “Школа в умовах пандемії” для керівників і колективів закладів загальної середньої та професійної (професійно-технічної) освіти.

Порадник в інтерактивному форматі доступний за посиланням.

Онлайн-інструмент допоможе керівникам і педагогам оцінити готовність закладу до вирішення викликів, пов’язаних із COVID-19. Рекомендації, поради та ідеї, включені до порадника, допоможуть закладам ефективно забезпечити неперервну якісну та інклюзивну освіту в умовах кризи, піклуючись про безпеку, фізичне та емоційне здоров’я учнів.

Порадник також передбачає тематичне опитування керівників і педагогів щодо роботи закладів в умовах пандемії.

Розробники порадника радять залучити до роботи з ним колег, зокрема заступників директора, шкільних психологів, соціальних педагогів та вчителів. Так педагогічний колектив зможе надати додаткову інформацію та цінний зворотний зв’язок.

Більше інформації про порадник – за посиланням.

ОСВІТЯНАМ РАДЯТЬ ГОВОРИТИ З УЧНЯМИ ТА БАТЬКАМИ

ПРО ЗАХИСТ ВІД ІНФЕКЦІЙНИХ ХВОРОБ

Для обговорення захисту від інфекційних хвороб і вакцинації з батьками або у педагогічному колективі освітянам найкраще залучити фахівців-медиків, які відповідатимуть на запитання про щеплення і руйнуватимуть поширені міфи.

Про це розказала Тетяна Балтян – лікарка-педіатр, тренерка ЮНІСЕФ, представниця Національної служби здоров’я України під час онлайн-сесії на тему "Імунізація в період пандемії". Запис заходу можна переглянути за посиланням.

Експертка також виділила кілька порад для освітян щодо роботи з темою вакцинації:

пройти тематичний онлайн-курс на EdEra "Як говорити про вакцинацію в Новій українській школі?";

учням, зокрема і спільно з батьками, можна давати тематичні домашні завдання: зібрати інформацію про вакцинацію, розпитати про неї сімейного лікаря тощо;

користуватись доказовими джерелами інформації: наприклад, сайтами МОЗ, Центру громадського здоров’я, ВООЗ, ЮНІСЕФ, Національної служби здоров'я України, Facebook-сторінкою ГО "ВакциНація";

Більше інформації про поради для освітян читайте ось тут.

ПЕРЕЛІК ОНЛАЙН-РЕСУРСІВ ДЛЯ ВЧИТЕЛІВ ІНОЗЕМНИХ МОВ

На сайті МОН розміщено перелік онлайн-ресурсів для вчителів англійської, німецької та французької мов. Ресурси надав Координаційний комітет з підтримки вчителів сучасних іноземних мов в умовах реформи НУШ, до якого входять представники Британської Ради, Французького Інституту в Україні та Goethe-Institut в Україні під головуванням МОН.

Таким чином Комітет пропонує відповідь на потреби та вимоги МОН щодо підтримки навчання та викладання сучасних іноземних мов у межах реформи НУШ.

На сайті МОН вже розміщено:

20 онлайн-ресурсів для вивчення англійської мови,

6 – французької мови,

20 – німецької мови.

Переглянути онлайн-ресурси можна за посиланням. З-поміж розміщених ресурсів – онлайн-інструменти для навчання та матеріали для вчителів, учнів і батьків. Докладніше про діяльність Координаційного комітету з підтримки вчителів сучасних іноземних мов в умовах реформи НУШ читайте ось тут.

КОНКУРС НА КРАЩУ ВПРАВУ З ІНТЕГРАЦІЇ МЕДІАГРАМОТНОСТІ

ДЛЯ УЧНІВ 5-6 КЛАСІВ ЗА УЧАСТЮ ПЕДАГОГІВ

Триває Всеукраїнський конкурс щодо інтеграції медіаграмотності для учнів 5-6 класів. У конкурсі можуть брати участь педагоги всіх ланок освіти, зокрема позаурочної та позашкільної активностей. Кожен учасник має надіслати не більш ніж 3 матеріали.

Переможці конкурсу отримають авторські гонорари на придбання обладнання або технічних засобів, необхідних у педагогічній діяльності.

Усі плани-конспекти вправ, що подані на конкурс та відповідають його вимогам, будуть розміщені на порталі "Медіаосвіта та медіаграмотність", а їхні автори отримають сертифікати від МОН України та Академії української преси.

Конкурс триватиме до 3 квітня. З умовами конкурсу можна ознайомитись ось тут.

УТВОРЕНО КОНСУЛЬТАТИВНУ РАДУ З ПИТАНЬ СПРИЯННЯ РОЗВИТКУ СИСТЕМИ ЗАГАЛЬНОЇ СЕРЕДНЬОЇ ОСВІТИ

Президент Володимир Зеленський утворив Консультативну раду з питань сприяння розвитку системи загальної середньої освіти.

Консультативна рада створюється як консультативно-дорадчий орган при Главі держави. Основними завданнями ради є моніторинг сучасного освітнього простору, стану реформування системи загальної середньої освіти, аналіз законодавства України у цій сфері.

Консультативна рада готуватиме пропозиції щодо забезпечення доступності та високої якості загальної середньої освіти, прав учасників освітнього процесу, удосконалення законодавства України про загальну середню освіту та актуалізації його основних завдань.

Докладніше – за посиланням.

На сьогодні все! Дякуємо, що залишаєтесь із нами на зв’язку.

Нагадуємо, отримання цієї розсилки – добровільне. Якщо ви НЕ ХОЧЕТЕ її читати, будь ласка, дайте знати у цій формі.

Якщо ви знаєте освітян, яким можуть бути цікаві такі листи від нас, будь ласка, надішліть їм посилання на відповідну анкету:

для освітніх управлінців – forms.gle/88XZjnrBmbtAbTRD7

для вчителів – forms.gle/jSiZjbY5Gvw6ie2s9

Дати нам поради щодо вдосконалення цих листів ви можете за посиланням. Нам дуже важлива ваша думка :-)

До наступного четверга!

З любов'ю

команда Міністерства освіти і науки України

Кiлькiсть переглядiв: 76

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.